Syrgas, ny jacka och to do-lista

(null)
Här ser ni den nya lilla varelsen som flyttat in till oss! Jag kallar den varelsen för den låter ungefär som att de är en människa som står och fixar och donar i köket när den är på, ganska hemtrevligt när man väl vant sig faktiskt. Kräver dock lite öronproppar vid läggdags för min del. Det är alltså den här stora, blå boxen som är min oxygenkonsentrator! Den fungerar som så att den tar upp luften här hemma och sorterar ut allt som inte är syre (vad jag chockat fick veta var att luften bara består av typ 21% syre och de mesta andra är kväve!) så att det som kommer i slangen är till 90-95% rent syre. Alltså är de ingenting jag behöver fylla på efter ett tag som jag trodde. Sjukt häftigt!

(null)
Den lilla väskan framför är en bärbar version som fungerar på nästan samma sätt (den tillverkar syrgas av luften på samma sätt, men den är lite anorlunda att andas i. Jag tog med den idag när jag gorde lite ärenden, pch den var otroligt otymplig och tung. De sa att de fanns ännu mindre, men att de inte hade några inne för tillfället, men jag hoppas jag kan byta snart för denna är för tung och för klumpig för att jag ska kunna ta med den så som det är tänkt. I övrigt är den också väldigt smart. Den har en ungefärlig batteritid på 5h (beroende på hur mkt syre du behöver enligt dina inställningar iof) och den har en laddare som man lätt kan fästa i väggutag att ta med och även lätt att fästa i bilens rök-uttag.

Med dessa kom lite restrektioner. Ingen får röka i lägenheten eller på min balkong, inga värmeljus i lägenheten alls, jag för ej använda brödrost eller hårtork när jag har på mig syrgasslangen och jag ska heller inte steka mat när jag har syrgasen på mig (men annars går det bra). Anledningen till detta är att syret lätt fäster sig på textilier och hår och om det kommer minsta lilla glödstänk så kan det snabbt bli en riktigt farlig brand eftersom elden får sådan snabb tillgång till syre. Men den är betydligt brandsäkrare än syrgasflaskor t ex, eftersom när konsentratorerna är avstängda (alltså hela tiden när jag inte använder dem) så finns ingen syrgas i behållarna utan bara vanlig luft, tills jag väljer att sätta på den igen. Man ska dock inte ha värmeljus osv ändå av säkerhetsskäl pga syret inte försvinner från t ex soffkuddar riktigt med en gång. Känns skönt för en brandrädd jävel som mig.

(null)
Hör ser ni min nya, fantastiska (!!), jacka som jag hämtade ut från Nelly. Den är så mjuk, jag är så nöjd. Lyckades tom rota fram min vita gamla halsduk så behöver inte ens spendera mer onödiga pengar på det!

Idag har jag varit hemma hela dagen ensam (tills Daniel kom hem från jobbet då). Kortison-tabletterna som jag börjat äta igen ger som bekant mig väldigt mycket biverkningar som är väldigt jobbiga, varav en är både jobbig och praktiskt. Jag blir lite lätt manisk. Jobbig på så sätt att jag känner mig lite konstant stressad, praktisk på så sätt att jag får väldigt mycket gjort. Den eviga prokrastineraren i mig fick tummen ur och började bocka av punkter på min to do-list och inte bara la till nya. Så idag har jag bockat av:

Betalat räkningar, gjort en lista på alla mediciner jag behövt hämta ut - på recept och receptfria (samt sett till att de receptfria kom upp i den summan så jag kan använda min rabattkupong jag fått från apoteket), hämtat ut mediciner, hämtat ut tre paket som jag beställde i fredags (varav två var julklappar, en var min jacka), sorterat bland ny post och satt in rätt lappar under rätt flik i rätt  pärm, fortsatt att skriva på sammanfattningen-blogginlägget, skrev upp alla nya telefonnummer och alla nya "kom ihåg"-er (t ex "kom ihåg att byta syrgas-grimma varannan vecka") i min telefon, delegerat ut uppgifter jag behöver hjälp med inför en grej jag ska hålla i om några veckor, beställt hem presentkort från presentkortstorget (presentkort som jag har jobbat ihop genom att svara på slumpmässiga enkäter från VeckoRevyn och fått ersättning för det) och sedan planerat utifrån det tillsammans med mamma vad vi ska köpa för presentkortet, begärt ut de pengar jag tjänat ihop via Bonusway (får en procentull summa ersättning för varje köp jag gör på nätet där butiken är kopplad till Bonusway), svarat på alla mail, facebookmeddelanden och Instagramkommentarer som jag fått in under dagen samt skrivit in "vi ska ses då och ta en fika"-planer som jag fått på smsde senaste dagarna in i almanackan så att jag inte glömmer något.

Med andra ord har jag faktiskt nästan heltidsjobbat hela förmiddagen som min egen assistent ungefär, haha! 

Äntligen hemma!

(null)
(null)
(null) (null) (null)
Jag har äntligen fått komma hem! Efter en förmiddag med otroligt mycket i huvudet så börjar jag äntligen koppla av lite här hemma i soffan med Daniel. Jag började egentligen packa ihop mina grejer redan när jag vaknade och när mamma kom vid 10.00 ungefär så tog vi det sista och väntade in alla kontrollsamtal med ronderna och utskrivningspapper osv. Finaste var nästan när smärtteamet kom förbi på sin sista rond. De har varit så fantastiskt bra och vi ville verkligen säga det både jag och mamma så när de gick kom den ena sköterskan och bara "jag vill verkligen ge dig en kram!" och sen kom den andra sköterskan också "ja, det vill jag också ge" och så fick jag kramar och sedan stod ju läkaren där, som jag egentligen kanske bara träffat typ 3 gånger men som förmodligen rycktes med av den kärleksfulla stämningen, "ja du får en kram av mig med!". 

När jag och mamma kom hem så vid kanske tio i tolv (vi visste att syrgassköterskan och hemsjukvårdens sköterska skulle komma vid 12.00) så såg lägenheten ut som ett mindre bombnedslag och var inte i läge att ta emot besök så vi båda tittade på varandra och bara sprang tysta till varsitt rum och satte igång någon hysterisk snabbstädning (jag körde köket och mamma vardagsrummet) och när vi precis lyckats klämma in dammsugaren i städskåpet ringer det på dörren och jag är mer andfådd än vad jag var när jag gick upp för trappan och bah "hej och välkomna in" och andades värre än Teo en 40-gradig sommardag, haha. 

När vi precis satt oss så kom även Daniel som lyckats sluta tidigare och så fick vi genomgång av syrgasen (fått en tung, otymplig, ful, högljudd blå behållare med en 15 meter lång slang som jag kan ha hemma samt en lite mindre, men ganska tung, bärbar enhet som jag än så länge är ganska skeptisk till) samt diskuterade med hemsjukvårdssköterskan vad vi skulle behöva hjälp med, vilket egentligen i nuläget inte är något mer än att de är kontaktbara om jag skulle undra något. När de och mamma gått dröjde de inte länge innan kontaktsköterskan från den palliativa avdelningen ringde och ville gå igenom hela min medicinlista via telefon, och hon verkade så stressad att jag liksom applicerade det på mig själv och det tog som sagt ett tag innan jag stressade ner från det. 

Är i alla fall fantastiskt att vara hemma nu. Enda jobbiga är att jag faktiskt måste komma ihåg att laga min egen mat och gärna egentligen innan jag är superhungrig som nu, buhu.

Dubbla insamlingar

Har fått otroligt mycket kärlek de senaste dagarna, men kanske särskilt igår i form av hur folk vill bidra till saker och insamlingar som jag tipsat om, det får mig verkligen att inse att det jag säger och tipsar om kan göra skillnad för någon! Först har vi det jag tipsade om på Instagram igår:

Det är om en av mina bästa vänner Linas mamma: Mia Börjessons instagramkonto, hon har ju, som jag nämnt tidigare, sytt mössor för Ung Cancer i flera år i racer-tempo. Jag är så imponerad av henne och otroligt rörd över att jag, åtminstone delvis, inspirerade henne för två är sedan när hon började! 

Här är en artikel om Mia som skrevs för 1.5 är sedan. Sedan dess har hon samlat in betydligt mer. Igår när jag la upp tipset i min instastory så hade hon 3000kr kvar till att ha samlat in 180.000kr till Ung Cancer (förstå vad hon har bidragit!!) och alltså 23.000kr upp till 200.000kr (ja, ni som följde min instagram igår såg att jag först blev felinformerad av Linas preggohjärna, hehe, så fick dra till med att det "bara var ett räkneexempel", tänkte att den ursäkten funkade ju för SD:are för några år sedan..). I alla fall.. Det är så fint och jag vill verkligen hjälpa till om jag kan genom att tipsa återigen! 
(null) 
(null)
Om det är svårt att se på bilderna pga liten text så står det att hon ställer ut mössor på Vänersborgs Julmarknad nu på lördag 1 december i Folkets Hus mellan 10.00-15.00 (fri entré!) om man har möjlighet att komma dit - annars kan man kika in hennes instagram (som jag länkat där uppe i inlägget!) där hon även säljer pannband och olika sorters barnkläder. Perfekta julklappar!

Och appropå perfekta julklappa! Jag skrev ju ett inlägg igår om att min önskelista i år till mina nära och kära var att få gåvobevis att de skänkt pengarna de tänkt lägga för mina julklappar på att köpa välgörenhets-gåvobevis. Framförallt är mina två hjärtefrågor, som jag nämnde igår, kvinnors hjälp i utsatta länder (där har jag sett att bland annat Röda Norset har fina gåvorkort bla "Nöd-kit för kvinnor i Syrien" och paketet "Barnmorska") men också hjälp till utbildning för barn i katastrofländer (där bla UNICEF som jag nämnde igår har mycket gåvokort som ger barn möjlighet till utbildning). Men oavsett vad de väljer att skänka till blir jag väldigt glad ändå! 

Igår visade det sig vara två fantastiska människor som utan att jag egentligen tänkt att det var meningen med inlägget (jag uppmuntrade ju framförallt mina nära och kära som ändå tänkt ge mig julklapp i år men inte kan komma på något bra eftersom jag inte kommer leva länge nog att ha nytta av nya saker förutom typ.. ätbara saker, haha). har valt att gå in och skicka gåvobevis till mig för det de valt att skicka pengar till välgörenhet. Den ena ett katastrofkit och den andra läroböcker till en skolklass. Fantastiskt!
(null)
Jag blir så rörd att lilla jag kan vara med att påverka, åtminstone i liten skala, till att folk väljer att köpa mössor till insamlingen för Ung Cancer - som ligger mig varmt om hjärtat för allt de har gjort och fortfarande gör för mig och mina fellow cancerkompisar - eller att folk skickar gåvobevis till mig som visar att de skänkt till välgörenhet och bidragit till de frågor jag finner viktiga (eller för all del, de frågor som känns viktiga för dem!). 

Jag vill uppmuntra er alla att göra likadant inför jul! Ni behöver givetvis inte skicka gåvobevis till mig, men det brukar ofta inte kosta att skicka något via mail så vill man får man ju gärna göra det för det är kul för mig att se om några nappar (isåfall är min mail: aggeoa_95@hotmail.com). Men ni kan även skicka gåvobevis till era närmsta som jag är säkra på blir väldigt glada för julklappen/överraskningen de också! Då får ni gärna kommentera att ni gjort det så får jag ändå se utbredningen. 

Ni är fantastiska! Hoppas ni orkade läsa all text! Om några dagar kommer sammanfattningen av mina sjukdomsår också och den är ännu längre kan jag säga, haha! 
Visa fler inlägg