Julbak (+ svar på en blomfråga)







Dagens aktivitet har varit att julbaka med Filippa! Vi valde ut att göra tre saker, det tänkte vi var lagom. Allt timeade väldigt bra men trots det tog det långt tid allt som allt. Känner mig helt slutkörd nu när Filippa har åkt hem och jag har ätit lite mat med Daniel. I alla fall.. detta var vad vi bakade:
- Lussebullar efter detta recept (fast vi dubblerade saffranen!). Det är samma recept som förra gången, men denna gången fick jag igång "bak-visparna" till min elvisp istället för att handknåda första omgången deg, vilket gjorde att vi kunde använda nästan 2 dl mindre mjöl än receptet rekommenderade vilket slutade i betydligt saftigare bullar. "Världsklass" enligt Daniel, jag håller med.
- Knäck efter detta recept (och vi lade till 60 g färdighackad mandel i botten och toppen av knäckformarna). Klassiskt, gott.
- Vit chokladbräck med polkagris. Detta gjorde vi på frihand. För två formar använde vi oss av 400g vit bakchoklad, en påse polkagrisar och lite flingsalt. Vi lät chokladen smälta över vattenbad och "hackade" polkagrisarna i en mortel. När chokladen smält spred vi ut den i två formar med bakplåtspapper. Smetade ut till en ganska tunn skiva. Innan chokladen hade smält så la vi på önskad mängd polkagrisar och även lite flingsalt (Filippa valde t ex lite mindre polkagrisar på sin och jag lite mer). Innan det helt stelnat så skar vi upp bräcken i lite mindre bitar (men man kan tydligen även ha kvar den som en stor rund chokladkaka och "bryta av" bitar när man vill, men det kändes omständigt tyckte jag, haha).
Nu har vi godis så det räcker och blir över hela julen!
Det var förövrigt en läsare som undrade i det här inlägget förra veckan vad den gröna växten i fönstret hette och jag har nu efter mycket letande (mamma som frågat moster som frågat arbetskompis...) kommit fram till att det är en Apostlalilja (även kallad "tolv apostlar", då det sägs att den behöver minst tolv blad innan den skickar ut en stängel med en blomma på, vilket tydligen enligt när jag googlar inte alls stämmer utan den kan blomma med färre). Så nu vet du det, med lite bakgrundsinformation också! Den är väldigt lättskött kan jag tillägga. Kräver i princip ingenting.
Det var förövrigt en läsare som undrade i det här inlägget förra veckan vad den gröna växten i fönstret hette och jag har nu efter mycket letande (mamma som frågat moster som frågat arbetskompis...) kommit fram till att det är en Apostlalilja (även kallad "tolv apostlar", då det sägs att den behöver minst tolv blad innan den skickar ut en stängel med en blomma på, vilket tydligen enligt när jag googlar inte alls stämmer utan den kan blomma med färre). Så nu vet du det, med lite bakgrundsinformation också! Den är väldigt lättskött kan jag tillägga. Kräver i princip ingenting.
Ser verkligen gott ut! Jag älskar lussebullar! Det är för övrigt det enda som jag gillar saffran i, kan absolut inte äta det i mat - då tycker jag bara att det är äckligt. Konstigt men sant. :-D